Groenbeheer

In 2010 heeft de gemeente een renovatie laten uitvoeren van de keldergraven op begraafplaats Stenenkruisstraat. Daarna is In Paradisum erbij betrokken geraakt, in 2012 leidend tot een overeenkomst met de gemeente. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het onderhoud. In Paradisum verzorgt rondleidingen en mag het werkgebouwtje gebruiken als kleine expositieruimte en tevens opslagruimte voor het vrijwillig onderhoud op begraafplaatsen Daalseweg en Stenenkruisstraat.

Beheerklussen
Het onderhoud van begraafplaats Stenenkruisstraat door de gemeente is minimaal, daardoor zijn veel graven geleidelijk overgroeid geraakt. In 2024 is In Paradisum gestart met een nieuwe groep vrijwilligers. Om beschadiging van de grafmonumenten door ingroeiende planten te voorkomen en om ze bereikbaar en leesbaar te houden, is veel werk verzet: struiken zijn teruggesnoeid, opslag van bomen, klimop en wilde wingerd is verwijderd van de graven en grafstenen zijn ontdaan van mos.
In Paradisum heeft een directe lijn met de DAR voor overleg over momenten waarop het gras gemaaid wordt. Dit gebeurt twee of drie keer per jaar om de graven bereikbaar te houden bij rondleidingen. Door het gemaaid gras na enige tijd bijeen te harken, zorgt In Paradisum dat de vegetatie niet verruigt en juist rijker aan kruiden wordt. Om dezelfde reden worden in de herfst veel afgevallen bladeren bijeengeharkt. Een deel van het gras en de bladeren wordt afgevoerd, een ander deel wordt samen met afgevallen takken e.d. op enkele hopen bijeengebracht. Een goede schuilplek voor bijv. egeltjes, en later weer bruikbaar als voedingsstof voor de bomen.
In oktober 2024 hebben de vrijwilligers biologisch geteelde bolgewasjes geplant: dit geeft een fraai gezicht én voedsel voor bijen en vlinders in het vroege voorjaar. Om het hele jaar door bloeiende kruiden te hebben, zullen vanaf 2025 voorafgaand aan het maaien steeds stukjes worden gemarkeerd die niet gemaaid mogen worden.

Natuur
De natuur op de Stenenkruisstraat is niet spectaculair, maar toch de moeite waard. Een dertigtal bomen staat op de gemeentelijke lijst van monumentale bomen, waaronder een aantal van vóór 1900: es en treures, treurbeuk, gewone esdoorn en noorse esdoorn, taxus, een oude laan met acht witte paardenkastanjes, en een veelgefotografeerde beuk met de ingegroeide grafsteen van Jules Brunet de Rochebrune († 1848). Aan zijn stamvoet inmiddels enkele dikrandtonderzwammen, geen bedreiging op korte termijn. De bomen en struiken bieden onderdak aan merel, houtduif, bonte specht, roodborst en appelvink. Soms plukt de sperwer er een vogel.
De schrale bodem is begroeid met grassen als gladde witbol, glanshaver en struisgras en kruiden als sint janskruid, dagkoekoeksbloem, oranje havikskruid, muursla, geel nagelkruid, bosaardbei en het vrij zeldzame rapunzelklokje. Vlinders, zweefvliegen, bijen en kevers vinden voedsel in de bloemen van het jacobskruiskruid. Op het vijfvingerkruid zijn de gallen te vinden van de zilverschoonbolletjesgalwesp. In een halfopen grafkelder groeit heel fraai het muurleeuwenbekje.