Oorlogsdoden Daalseweg

In de oorlogstijd werden de meeste Nijmeegse katholieke burger doden op de Daalseweg begraven. De anderen op o.a. begraafplaatsen in hun parochie, de Gemeentelijke begraafplaats aan de Graafseweg, en later op Vredenhof.

Zo zijn er op de Daalseweg oorspronkelijk een goede 300 slachtoffers van Het Bombardement op 22 februari 1944 en meer dan 100 andere burgerslachtoffers. Bijvoorbeeld uit de eerste oorlogsjaren, de granatentijd en de periode rondom Market Garden en Veritable bijgezet.

Er gaan al geruime tijd stemmen op om de herdenking van al deze slachtoffers meer statuur te geven door het creëren van een speciaal monument op de begraafplaats.
Deze functie wordt nu wel gekoppeld aan het monument voor Jan van Hoof maar feitelijk zijn er weinig bezoekers die dit als zodanig herkenen en waarderen.

In afwachting van middelen, een concept en consensus met betrokken instanties begint In Paradisum nu alvast met een virtueel monument op deze website.
In dit vooralsnog virtuele monument worden alle Nijmeegse burger oorlogsdoden, die op de Begraafplaats Daalseweg zijn bijgezet, opgenomen.

We zijn nu nog bezig om onze bestanden te completeren en softwarematig toegankelijk te maken, houdt u daarom de ontwikkelingen op dit gedeelte van onze site in de gaten!