6. Bakkerij Frehé aan de Grotestraat 37

Mijn grootvader Gerardus Hendrikus Cornelius (Gerard) Frehé is geboren op maandag 7 februari 1853 in Angeren. Hij trouwde op woensdag 4 mei 1881 in Nijmegen met Elisabeth Johanna Catharina (Elisabeth) Abrahams, geboren op dinsdag 2 september 1856 in Weert, als dochter van Jean Jr. Abrahams en Maria Josephina Gijsen. In de periode van 1892 tot 1997 kregen ze 9 kinderen, die allen opgroeiden in de Grotestraat.

G.H.C. Frehé overleed op vrijdag 7 januari 1921 in Nijmegen, 67 jaar oud. Hij is begraven in Nijmegen, op begraafplaats Daalseweg. Mijn overgrootmoeder overleed op donderdag 11 mei 1939 in Nijmegen, 82 jaar oud en werd begraven op maandag 15 mei 1939, ook op begraafplaats Daalseweg.

Mijn overgrootouders Gerard Frehé en Elisabeth Abrahams hadden vanaf 1895 een banketbakkerij in de Grotestraat op nr. 37.

Op een foto uit 1904 is te zien, dat het een ‘machinale bakkerij’ was, dat wil zeggen dat niet meer al het werk (mengen, kneden) met de hand werd gedaan – een hele vooruitgang. In 1911 maakt G. Frehé in De Gelderlander bekend dat de bakkerij weer geopend is. Helaas weet ik niet wat daaraan vooraf ging.

In de bakkerij werden Nijmeegse moppen gebakken. Dat staat te lezen op de ramen en in de advertentie. Moppen zijn een ouderwetse koeksoort, gemaakt van bloem, bakpoeder, boter, suiker en melk en eventueel stroop.

Mijn vader Hub vertelde me ooit, dat hij met zijn broer Gérard een bestelling moest ophalen. In de winkel aangekomen, stonden de twee dochters van Gerard Frehé (dus tantes van mijn vader) achter de toonbank. De bestelling moest nog worden ingepakt en daarom stonden de tantes met de rug naar de toonbank. Op de toonbank stond een schaal met koekjes, dus, u raadt het al, de gebroeders deden vaak een losse greep uit de schaal. Dat ging altijd goed, totdat één van de tantes het doorkreeg en met een hoge, Nimweegse stem riep: “Blief van de kuukskes af”!

In 1925 vroeg H.J.B. Frehé uit Delft vergunning aan voor een ‘door electriciteit bedreven banketbakkerij’ op de Jan van Goyenstraat 13b. Die vergunning werd in eerste instantie geweigerd maar in 1916 toch toegekend. Her bedrijf kreeg de chique naam “Maison Frehé”.

Eddy van Swelm (bewerkt door de redactie)

Recept voor Nijmeegse Stroopmoppen

De redactie vond naar aanleiding van het artikel het volgende recept op het internet: https://gratisrecept.nl/recepten/nijmeegse-stroopmoppen.html

INGREDIENTEN

  • 100 gram stroop
  • 100 gram bruine suiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 0,2 deciliter volle melk
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 250 gram bloem.

BEREIDINGSWIJZE
Roer de roomboter tot room. Vermeng vervolgens de room met de stroop, suiker, melk en de gemberpoeder. Roer het bakpoeder door de bloem en vermeng het al zevend met de hiervoor genoemde ingrediënten. Strijk het deeg dun uit op met boter besmeerd bakpapier. Bak dit in een voorverwarmde oven op 160 graden C lichtbruin in circa 15 minuten Snijd het vervolgens zo warm mogelijk in vierkante stukjes. Neem deze direct van het papier en laat ze afkoelen.

De meeste foto’s op het internet laten ronde moppen zien…